Toelating en Intake

Je gaat je inschrijven voor één van onze opleidingen. Wat kun je dan verwachten?

Toelatingstest voor CIOS
Nadat je hebt ingeschreven ontvang je een uitnodigingsbrief voor de toelatingstest. Deze test neemt een halve dag in beslag. Er zijn verschillen in de toelatingstest voor de verschillende opleidingstrajecten. De opzet en inhoud van de toelatingstest voor 2015

vind je in de bijlage.

De toelatingstest bestaat uit:

Motorische vaardigheidstest, gesprek en presentatie

De kosten voor deze toelatingstest bedragen €20,-. Dit dien je contant te betalen bij aanvang van de test.

De de testdagen worden ieder jaar tussen februari en april gehouden. De motorische testen, het gesprek en de presentatie vinden plaats in het Omnium in Goes.

Sportmedische keuring
Zodra bekend is dat je toegelaten kan worden moet er  een sportmedische keuring plaatsvinden. Tijdens deze keuring wordt beoordeeld of je fysiek in staat bent om de opleiding met succes te volgen. Deze keuring vindt plaats bij een door het CIOS aangewezen sportarts.

Na bekendmaking van je toelating kun je een afspraak voor de sportmedische keuring maken bij de sportarts via telefoonnummer 076-5953013 van het Amphia ziekenhuis in Breda. Bij de afspraak voor de keuring kun je een keuze maken uit de plaatsen Goes, Bergen op Zoom en Breda. De uitslag van deze keuring moet positief zijn wil je verder kunnen in het aanmeldingsproces.

Heb jij de geschikte vooropleiding, voldoe je aan de toelatingstest en heb je de sportmedische keuring doorstaan, dan ben je in principe geschikt voor een CIOS opleiding. Omdat we streven naar een zo hoog mogelijk instroomniveau, stellen we aan de hand van de resultaten van de toelatingstest een rangorde vast. Op basis daarvan word je wel of niet geplaatst in een van onze startklassen.

Plaatsingsprocedure niveau 2
De kandidaten die voldoen aan de eisen gesteld bij de vooropleiding, de aanmelding, de onderdelen van de toelatingstest en de medische keuring zijn in principe geschikt/plaatsbaar voor de CIOS opleiding in Goes. Aan de hand van de resultaten van de toelatingstest wordt een rangorde vastgesteld. Dit gaat als volgt:

 • De score van de test en vervolgens het gemiddelde cijfer van de motorische vaardigheden, bepaalt allereerst de rangorde; de kandidaten met de meeste punten staan bovenaan. Binnen een groep kandidaten met hetzelfde puntentotaal en gemiddelde cijfer voor de sport- en bewegingsactiviteiten, wordt er geloot.
 • Topsporters die aan de toelatingseisen voldoen, worden ongeacht het aantal punten bij voorrang geplaatst.
 • Voor mensen met een lichamelijke beperking kan een aangepaste test (evt. in samenwerking met de NEBAS - Ned. Bond voor Aangepaste Sporten)worden afgenomen. Dit moet echter wel tijdig door de betrokken deelnemer aangegeven worden.
 • Leerlingen welke het uitstroomprofiel SDV (Sport-Dienstverlening-Veiligheid) met succes hebben afgerond, worden extra punten toegekend.
 • Kandidaten die wel geschikt zijn, maar een lagere plaats in de rangorde innemen dan het aantal beschikbare plaatsen, worden op de wachtlijst geplaatst.
  Kandidaten die niet geschikt zijn voor het CIOS,  krijgen de mogelijkheid om zich aan te melden voor een andere opleiding bij Scalda.

Plaatsingsprocedure niveau 3/4
De kandidaten die voldoen aan de eisen gesteld bij de vooropleiding, aanmelding, toelatingstest en medische keuring zijn in principe geschikt/plaatsbaar voor de CIOS opleiding in Goes of Breda. We streven naar een zo hoog mogelijk instroomniveau, zodat we aan de hand van de resultaten van de toelatingstest de rangorde vaststellen. Dit gaat als volgt:

 • De score van de test en vervolgens het gemiddelde cijfer van de motorische vaardigheden, bepaalt allereerst de rangorde; de kandidaten met de meeste punten staan bovenaan. Binnen een groep kandidaten met hetzelfde puntentotaal en gemiddelde cijfer voor de sport- en bewegingsactiviteiten, wordt er geloot.
 • Topsporters die aan de toelatingseisen voldoen, worden ongeacht het aantal punten bij voorrang geplaatst.
 • Voor mensen met een lichamelijke beperking kan een aangepaste test (evt. in samenwerking met de NEBAS - Ned. Bond voor Aangepaste Sporten) worden afgenomen. Dit moet echter wel tijdig door de betrokken deelnemer aangegeven worden.
 • Leerlingen welke het uitstroomprofiel SDV (Sport-Dienstverlening-Veiligheid) met succes hebben afgerond, worden extra punten toegekend.
 • Kandidaten die wel geschikt zijn, maar een lagere plaats in de rangorde innemen dan het aantal beschikbare plaatsen, worden op de wachtlijst geplaatst.
  Kandidaten die niet geschikt zijn voor het CIOS,  krijgen de mogelijkheid om zich aan te melden voor een andere opleiding bij Scalda.

Auditie voor MBO Dans
Om toegelaten te worden voor deze opleiding moet je auditie doen. De audities vinden tweemaal in het voorjaar plaats. Tijdens de auditie bekijken we je dans- en fysieke vaardigheden. Kijk voor meer informatie op www.mbodansgoes.nl.

Heb jij voldoende motivatie om deze opleiding tot een succes te brengen? Ben jij betrokken met de danswereld en ben jij ondernemend genoeg?
(Kun jij met doorzettingsvermogen en discipline artistieke choreografieën maken?) Vind je het leuk anderen te laten dansen? En heb jij een hoog niveau wat betreft je danskwaliteiten om straks op een school of in een studio aan de slag te gaan?

Ben jij een SD&V en/of LO-2 leerling?
Dan kun je in de plaatsingprocedure extra punten krijgen waardoor je hoger op de rangorde komt.  Dit doen we omdat we enerzijds invulling willen geven aan de beroepskolom, waarbij het gaat om een vloeiende overgang van het vmbo naar het mbo. Anderzijds doen we dit uit het oogpunt van rendement. Hoe meer ervaring een leerling met sport en bewegen heeft, des te groter is de kans dat hij/zij het CIOS met succes doorloopt.

Wil je hiervoor in aanmerking komen dan dien je een volledig ingevulde aanbevelingsbrief op te sturen naar Dhr. H.J.M. Smulders.

Voor leerlingen van onze partnerscholen "De Rede" Terneuzen, "Ostrea College" Goes, "Prisma College" Breda, "Scheldemond College”  Vlissingen en "Nehalennia" Middelburg gelden andere regelingen. Informeer hiervoor bij je decaan en/of gymdocent. Bovenstaande regels zijn geheel onder voorbehoud. In de loop van het cursusjaar kunnen er mogelijke wijzigingen zijn.

Voor verdere informatie over de instroom:
Dhr. H.J.M. Smulders, instroomcoördinator CIOS Goes-Breda
CIOS Goes-Breda
Postbus 2102
4460 CM GOES
E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

T  0113 - 55 86 00